0 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

Wzrok jest jednym ze zmysłów, który umożliwia nam prawidłowe funkcjonowanie. Pozwala nam na orientację w przestrzeni i swobodne przemieszczanie się. Utrata lub nagłe pogorszenie wzroku przysparza wiele trudności w codziennym funkcjonowaniu. Z tego też powodu należy dołożyć wszelkich starań i każdego dnia dbać o swój wzrok narządu i ostrość widzenia. Jednym ze sposobów jest włączenie do swojej diety składników bogatych w witaminy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania oczu. Podpowiadamy, czego nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie, by cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata.

Witaminy na oczy: witamina A

Jedną z podstawowych witamin, która ma znaczący wypływ na właściwe funkcjonowanie siatkówki oka, jest witamina A. Dzięki niej bodźce z otoczenia odbierane są we właściwy sposób. Kiedy pojawia się jej niedobór, zwiększa się ryzyko zachorowania na tzw. ślepotę zmierzchową, zwaną też kurzą ślepotą. Polega ona na niezdolności wyraźnego widzenia wtedy, kiedy ilość światła jest niewystarczająca, np. po zmroku. Jej niedobór prowadzić może także do rogowacenia wierzchnich warstw oka, schnięcia spojówek, a nawet do martwicy rogówki.

Gdzie znajdziemy witaminę A?

Dodatkowo witamina A zapobiega powstawaniu zmian chorobowych plamki żółtej, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej, powoduje także wytwarzanie płynów, które odpowiedzialne są za nawilżenie oczu. Aby dostarczać swojemu organizmowi niezbędnych ilości witaminy A, należy włączyć do swojego menu takie składniki jak: tran, wątróbka, ziemniaki, marchew, szpinak czy jarmuż. Znajdziemy ją również w słodkich ziemniakach, mango, żółtkach jaj, morelach oraz cykorii.

Witamina C- dlaczego jest tak ważna?

Kolejnym ważnym elementem jest witamina C. Ma ona duży wpływ na zdrowie oczu oraz funkcjonowanie narządu wzroku. Wpływa na proces powstawania płynu łzowego, zabiega rozwijaniu się zaćmy, poprawia także poziom ukrwienia ściany naczyń krwionośnych oczu. Jej niedobór powodować może krwotok, a nawet wylewy wewnątrz oka. Produkty, w których występuje witamina C to: czarna porzeczka, dzika róża, acerola i truskawki. Spożywać warto także warzywa, które są jej źródłem, takie jak czerwona papryka, chrzan, pietruszka czy brukselka.

Pozostałe witaminy na oczy: Witamina E

Ważnym składnikiem jest witamina E, która ma wpływ na przyswajalność witaminy A. Poprawia i podnosi poziom wody w tkankach gałek ocznych. Znajdziemy ją w migdałach, orzechach ziemnych i laskowych, szpinaku i pomidorach. Bogate są w nią nasiona słonecznika. Warto także spożywać oleje, m.in. słonecznikowy i sojowy, które są doskonałym źródłem witaminy E.

Bogactwo Witaminy B

Podczas planowania swojego jadłospisu, nie możemy zapomnieć o produktach będących źródłem witamin z grupy B. Są one niezwykle ważne, gdyż poprawiają pracę komórek nerwowych a także zwiększają odporność oczu na zmiany, które mogą być powodowane przejściem różnych chorób. Z tego też powodu rośliny strączkowe, mięso, kapusta, rzepa, marchew, a także mleko i przetwory mleczne powinny na stałe zagościć w naszym menu.

Luteina na oczy

Jak się okazuje, nie tylko witaminy na oczy mają ważne znaczenie dla naszego widzenia. Jeżeli ważne jest dla nas zdrowie oczu i chcemy cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata nie możemy zapomnieć o takich dobroczynnych składnikach jak luteina, kwas foliowy, selen, oraz miedź. Niezbędna są także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6.

Luteina ma szczególne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Znajdziemy ją w zielonych warzywach, takich jak: kapusta włoska, szpinak, pietruszka, brokuły czy szczypiorek. Duże jej ilości występują także w takich produktach, jak np. dynia, cukinia, papryka, jeżyny, maliny i jagody. Można suplementować ją także za pomocą tabletek dostępnych w aptece. Są one wzbogacone w dodatkowe składniki takich jak witamina A czy owoc borówki.

Kwasy omega-3 i omega-6

Kwasy omega-3 znaleźć można w rybach, takich jak: tuńczyk, makrela, szproty, łosoś, dorsz, sardynki śledź. Występuje również w owocach morza, siemieniu lnianym oraz olejach: lnianym, sojowym i rzepakowym. Z kolei doskonałym źródłem kwasów omega-6 są: olej słonecznikowy, olej rzepakowy, a także pestki dyni, sezamu, migdały, orzechy ziemne i awokado.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *