0 0
Read Time:2 Minute, 59 Second

Witamina A należy do grona witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a jej odpowiedni poziom w organizmie jest niezbędny na każdym etapie życia. W pokarmach zwierzęcych występuje pod postacią retinolu, natomiast w produktach pochodzenia roślinnego – jako beta-karoten. Znana jest głównie w właściwości poprawiających prawidłowe widzenie, jednak pełni w organizmie człowieka znacznie więcej istotnych funkcji. Warto wiedzieć, że niedobór jest równie poważny jak nadmierne spożycie witaminy A.

Źródła witaminy A

Najcenniejszym źródłem witaminy A są m.in.:

  • masło
  • jaja
  • mleko i produkty mleczne, np. sery dojrzewające
  • tłuste ryby
  • podroby, np. wątroba wieprzowa
  • propolis

Za roślinne produkty bogate w beta-karoten uznaje się:

  • marchew
  • dynię
  • czerwoną paprykę
  • pomidory
  • morele, brzoskwinie
  • szpinak, jarmuż, sałatę
  • śliwki
  • wiśnie

Skomponowanie diety zawierającej sporą ilość witaminy A nie jest problemem, ponieważ znajduje się ona w pokarmach różnego pochodzenia. Można ją więc wprowadzić do diety śródziemnomorskiej, niskokalorycznej, wegetariańskiej i wegańskiej. Większą zawartość witaminy A mają jednak produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego przy ich eliminacji z jadłospisu można rozważyć suplementację (po konsultacji z lekarzem i wykonaniu badań).

Za co odpowiada witamina A?

Witamina A przede wszystkim poprawia wzrok, a w szczególności widzenie nocne. Chroni przed rozwojem tzw. kurzej ślepoty, czyli braku zdolności wyraźnego widzenia po zmierzchu. Nawilża oko, dlatego jest bardzo ważna u osób z zespołem suchego oka. Dodatkowo wpływa korzystnie na wygląd skóry – staje się jędrna, elastyczna, nawilżona. To cenny składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała osób dojrzałych. Ponadto witamina A:

  • bierze udział w procesie syntezy hormonów steroidowych
  • bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
  • pomaga zwalczać bakterie patogenne krążące po organizmie
  • łagodzi zmiany skórne, w tym objawy atopowego zapalenia skóry
  • pobudza szpik kostny do syntezy ciał układu odpornościowego
  • chroni nabłonek układu oddechowego przez infekcjami i wysychaniem
  • reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych
  • przyspiesza gojenie ran
  • bierze udział w syntezie białek
  • bierze udział w produkcji włókien kolagenowych, dzięki czemu utrzymuje prawidłowy stan skóry

Jak widać, retinol i beta-karoten biorą udział nie tylko w procesie widzenia. To naturalne antyoksydanty chroniące przed licznymi chorobami. Odpowiedni poziom witaminy A w ustroju może zapobiegać rozwojowi nowotworów, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wspiera funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. W szczególności pod kątem wspierania zdolności regeneracyjnej komórek. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.

Niezwykle istotną rolę pełni w przypadku kobiet w ciąży, ponieważ bierze udział w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych. Jednak jej nadmiar jest toksyczny dla płodu – może powodować wodogłowie u dziecka i zaburzenia krążenia. Dlatego kobiety w ciąży powinny omówić ewentualną suplementację ze swoim lekarzem.

Niedobór witaminy A

Objawy niedoboru witaminy A obejmują znaczne pogorszenie widzenia po zmierzchu, wysychanie rogówki i spojówki oka oraz opóźnioną akomodację oka. Można zauważyć gorszą kondycję skóry – staje się szorstka, przesuszona i skłonna do trądziku. Włosy zaczynają łamać się i wypadać, co może doprowadzić nawet do łysienia plackowatego. Charakterystycznym objawem niedoboru witaminy A jest także zahamowanie wzrostu u dzieci, obniżenie odporności, skłonność do infekcji i częste biegunki. U kobiet mogą pojawić się zaburzenia miesiączkowania, natomiast u mężczyzn problemy z erekcją. Bez względu na płeć spada libido i pojawiają się zaburzenia płodności.

Niedobory witaminy A najczęściej występują w sytuacjach długotrwałego stresu, u osób nadmiernie spożywających alkohol, kobiet w ciąży, palaczy i wszystkich tych, którzy spożywają mało urozmaicone, niezdrowe posiłki. W sytuacji stwierdzenia niedoboru należy rozpocząć suplementację pamiętając, że witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach. Najlepiej więc spożywać ją przed posiłkiem zawierającym składniki tłuszczowe.

Nadmiar witaminy A

Objawy nadmiaru witaminy obejmują wiele układów organizmu. W zbyt dużych ilościach wykazuje właściwości toksyczne, oddziałując głównie na układ nerwowy i skórę. Pojawiają się drażliwość, światłowstręt, chroniczne bóle głowy i drgawki. Jej nadmiar powoduje świąd skóry, zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz przebarwienia skóry na całym ciele. Przy bielactwie intensyfikuje się widoczność przebarwień. Witamina A spożywana w nadmiernych ilościach powoduje powiększenie wątroby, ponieważ kumuluje się ona właśnie w tym narządzie oraz w tkance tłuszczowej.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *